14 Zář
Zbytek si doplníte sami. A já doplním čerstvý zážitek z jedné pardubické restaurace, ve které jsme s kolegyněmi na výjezdním zasedání měly tu čest setrvat, místní krmi při večeři pozřít a vesele se při tom pobavit. Nad názvy servírovaných jídel. Většina z nás se shodla na tom, že když jsme si týden předem měly vybrat ze tří nabídnutých pokrmů, zavrhly jsme obyčejnou krkovici, i když byla podávána s pikantním bramborovým [...]

Zbytek si doplníte sami. A já doplním čerstvý zážitek z jedné pardubické restaurace, ve které jsme s kolegyněmi na výjezdním zasedání měly tu čest setrvat, místní krmi při večeři pozřít a vesele se při tom pobavit. Nad názvy servírovaných jídel.

Většina z nás se shodla na tom, že když jsme si týden předem měly vybrat ze tří nabídnutých pokrmů, zavrhly jsme obyčejnou krkovici, i když byla podávána s pikantním bramborovým ragú a konfitovaným česnekem, a houbové risotto, i když bylo zdobené parmezánovými hoblinami. To byla nuda! Zvolily jsme „kuřecí involtini plněné bazalkou a parmskou šunkou na parmezánovém risottu s paprikovým coulis“. A důvod byl velmi jednoduchý: neměly jsme absolutně žádnou představu, co vlastně budeme jíst, a zvědavost byla silnější!

Než nám jídlo naservírovali, rozjela se vášnivá diskuse o tom, co nás vlastně čeká. Tak nějak jsme tušily, že je-li maso plněné, bude to asi závitek, risotto slibovalo prachobyčejnou rýži, ale coulis? Jedna z kolegyň byla pohotová, díky „strýčku Googlovi“ zjistila, že coulis je hustá omáčka z ovoce nebo zeleniny. Ale hustou omáčku z paprik jsme si moc neuměly představit. Záhadu jsme rozluštily, jakmile nám číšníci jídlo naservírovali. Simsalabim! Kuřecí závitek na kupce rizota a kolem dokola pár kapek omáčky, která kupodivu chutnala po paprikách. Mnoho povyku pro nic!

Samozřejmě jsme byly zvědavé, jaký se bude podávat dezert. Rizoto nás docela zasytilo, takže prostoru v žaludku už moc nezbývalo. Číšník se zatvářil světově a ujistil nás, že nemusíme mít strach, že moučník bude lehoučký. Jedná se prý o smetanový dezert s třešňovou redukcí. No odkdy je smetana lehoučká? Ale opět zvítězila zvědavost a zvedly se všechny ruce. A co myslíte, že nám přistálo na stole? Piškotová buchta s rozvařenou třešňovou marmeládou. A rozhodně nebyla lehoučká.

Sečteno a podtrženo: ne vždy udělají světové názvy ve francouzštině z jídla manu nebeskou. I takový kuřecí závitek s rýží, když se dobře udělá, může mít ve finále velice výrazný chuťový efekt. Nicméně přiznávám, že „sauce a la chandelle“ zní, no jak to říct, vznešeněji než obyčejná svíčková!

Váš komentář